Sådan minimerer du stress før, under og efter sommerferien

Harvard Business Review har lavet en guide til, hvordan du kan mindske ferierelateret stress via en række lavpraktiske forholdsregler. Her får du hovedpointerne serveret på dansk.

Det kan være lidt af en catch-22 at holde ferie. Man planlægger sin ferie for at slappe af, lade op og glemme alt om de irriterende issues, der driller på arbejde. Men for at kunne holde fri er man nødt til at kamparbejde lige frem til første feriedag og at ramme jorden i løb efter sidste feriedag i forsøget på at indhente alt det, man er kommet bagefter.

Måske er det ikke så underligt, at en hollandsk undersøgelse har vist, sommerferie-holdere ikke var gladere end arbejd-igennem-sommeren-typer - efter ferien. Dette problem er formentlig større i lande som USA, hvor de holder meget lidt ferie, og mindre i lande som Danmark, hvor vi holder umådelig meget ferie. 

0 (8)

Et amerikansk studie har vist, at ferieafholdelse er en kilde til stress, selvom ferie med løn jo er en ret, man har optjent. “In the past two weeks, I’ve worked 24 extra hours, at least,” sagde en respondent på vej på ferie, mens en anden respondent, der netop var returneret fra ferie, sagde: “I have felt very stressed about the amount of time it is taking to catch up.”

Det passer meget godt med min egen oplevelse med ferier fra mit job som direktør i Publico, lige som jeg også kan se de samme tendenser hos andre. Der er ofte mest pres på (med stress-lignende symptomer) op til og lige efter ferie.

Tristan Elizabeth Gribbin, der arbejder som stress-coach i USA og desuden skriver for Harvard Business Review, har udviklet nogle strategier til at minimere stress og maksimere sin personlige effektivitet før, under og efter ferier:

1) Før ferien

Indbyg afslapning i din hverdag
Som noget af det første anbefaler hun at meditere nogle få minutter hver dag. Og når ferien nærmer sig, skal man visualisere, hvordan det bliver at holde ferie. Jeg ved godt, det lyder lidt føle-føle-crazy, og jeg har da heller ikke selv praktiseret meditation endnu. Men hey, don't shoot the messenger. Og jeg da også noteret mig fra min bedre halvdel, der er lektor i psykologi, at der faktisk er ret stærk evidens for at benytte meditations-teknikker som fx mindfullness til at reducere stress. Så både du og jeg burde måske give det en chance.


Prioriter essentielle opgaver
Tristan Elizabeth Gribbin anbefaler, at vi - i god tid før ferien - laver en must-do-liste med de ting, vi bare skal nå før ferien. Og at vi evt. deler listen med chefen, hvis man har sådan en. Herefter kan vi nemlig bruge listen til at planlægge dagene frem til ferien. Der vil naturligvis poppe andre opgaver frem, men rådet er at ignorere disse og i stedet fokusere på listen med de essentielle opgaver. Ellers vokser to-do-bunken bare og bliver uoverskueligt stor - med pre-ferie-stress til følge.

Gribbin påpeger vigtigheden af at gå i gang med denne praksis i god tid - og altså ikke vente til ugen før ferien. Note-to-self: Det er for sent, at jeg både tilegner mig og viderebringer disse pointer.  

Giv besked!
Sørg for, at chefer, kolleger, kunder og samarbejdspartnere er inde i loopet på, at du skal på ferie. Du kan evt. være eksplicit om, at du har tænkt dig at unplugge fuldstændig pga. de utroligt dårlige Wifi-forhold i din lejlighed i Aarhus. Hvis du er virkelig aggressiv omkring din afslapning, kan du sågar indsætte din feriedato i din mail-signatur, allerede før du er stemplet ud.

Nogle mennesker (fx undertegnede) har svært ved at forstå andres behov for at være helt ukontaktbar i ferien. Men ifølge Gribbin har folk generelt større respekt for mennesker, der stempler helt ud, end for sådan nogle som mig, der er lidt online hver dag igennem hele ferien.

Overlevér!
På langt de fleste arbejdspladser kan eventuelle henhendelser, opgaver og kriser varetages af andre, mens man er væk. Sådan er det fx med mine opgaver i Publico, hvis jeg skal være helt ærlig. Find ud af hvem, der bedst kan overtage disse opgaver eller ansvar, lav en god aftale med vedkommende, og lav en fyldestgørende overlevering. Giv også chefen besked om, hvem der tager vagten for dig på forskellige områder.

Måske virker det lidt som et overkill, men bevidstheden om at du har overdraget alle vigtige ansvarsområder til en kompetent afløser, kan ifølge Gribbin være en effektiv feriestress-afvæbner. Det betyder også, at du kommer tilbage til en væsentligt mindre bunke, hvis din afløser rent faktisk har udfyldt sin rolle, mens du så Netflix i hængekøjen.

Ryd op på skrivebordet
Det lyder måske mærkeligt. Hvorfor give dig selv endnu en presbold inden ferien? Men rod øger stress. Så hvis du kommer tilbage til en clean desk, er det lettere at afværge stress efter ferien, ligesom det føles mindre stressende at stemple ud.

Skriv et godt auto-svar
Overvej, hvordan du kan bruge din auto-svar til at minimere opgavebjerget efter ferien. Du kan jo fx skrive, at du ikke læser eller besvarer mails under ferien. Hvis jeg selv gjorde det, ville det være løgn, men mail-bjerget ville måske alligevel blive mindre. Gribbin foreslår et lille trick med at skrive, at du er tilbage efter ferien en tirsdag eller onsdag, selvom du i praksis er tilbage allerede mandag. Og undgå så vidt muligt at mødebelægge første arbejdsdag, så du i stedet kan bruge dagen på at komme til bunds i ferie-mails.

sep18_6_1019344626-1200x675

2) Under ferien

Den hollandsk undersøgelse afslørede en undergruppe, der føler sig betydeligt mere afslappede efter ferien. En gruppe, der har været på "afslappede ferier". Så din ferie er din chance for virkelig at genoplade. Sørg for at få det bedste ud af det:
  • Sæt mål: Mange af os er meget målorienterede på arbejde. Det kan være en god ide at være lige så målorienteret i ferien. Beslut, at du vil fokusere på glæde, energi eller måske bare ro.
  • Kobl faktisk fra: Hvis du beslutter dig for at lægge arbejdet helt bag dig, er det mere sandsynligt, at både din krop og dit sind opnår den tilstand af ro og afslapning, som vi alle fortjener engang imellem. Uanset hvor mange overspringshandlinger, vi har foretaget i løbet af arbejdsåret. Og apropos teknologi: Gribbin anbefaler, at vi begrænser vores skærmtid i ferien.
  • Fordybelse: Gå ture i naturen. Lyt til naturen. Indsnus luften. Svøm i havet. Gribbin beretter, at de af hendes klienter, som fordyber sig i sanselige naturoplevelser, lykkes med at føle sig mere afslappede ved feriens slutning. 

3) Efter ferien

Hvis du har forberedt dig godt før ferien og helhjertet har nydt selve ferien, så er du også næsten i mål med at få en stressfri opstart efter ferien. Selv hvis du ikke har forberedt ferien ordentligt, og selv hvis selve ferien endte med at være fuld af forsinkede fly, dårlige hoteller og skrigende børn, så er der stadig ting, du kan gøre for at undgå efter-ferie-frenzy:

  • Lav en plan: Du behøver altså ikke lande uforberedt på kontorstolen og lade random mail-skrivere trække dig rundt i manegen på første arbejdsdag. Brug fx den første halve time på at lave en prioriterings-liste. Det kan du med fordel gøre, før du trykker "send og modtage" og lader dig overmande af indbakken. Vi har ofte et lidt mere overordnet prioriteringsblik på tingene, før vi sætter snuden tilbage i plovfuren. At tage sig tiden til lave en bevidst prioritering er et værdifuldt værktøj til at reducere stress og samtidig øge sin produktivitet, pointerer Gribbin.
  • Genstart prioriteter: Det er ikke sikkert, at dine vigtigste opgaver efter ferien er de samme som de, der var vigtigst før ferien. Snak med kolleger, chefer og andre nøglepersoner om, hvad der er sket, mens du var væk. Hvis du har brug for at læse de mails, du har modtaget, mens du var væk, så begyndt evt. med at skanne din indboks efter nøgleord som fx chefens navn, vigtige kunder - og læs disse først. Skan dernæst efter nyhedsbreve osv., som du med fordel kan slette baseret på afsender- og emnefeltet uden at behøve at åbne dem.
  • Check-in med dig selv: I takt med at du glider tilbage i arbejds-modus, så spørg dig selv, om du fortsat lever op til feriemålene: Føler dig du glad, energisk eller blot rolig? Tænk over nogle af de bedste oplevelser fra ferien, og brug disse oplevelser til at guide dig i retning af dine feriemål. Når du gør dette, kan du bedre mærke og modarbejde nogle af de små stress-symptomer, der måske popper frem. Du kan minde dig selv om, at du rent faktisk har fået slappet af og genopbygget dig selv i ferien.

Og selvfølgelig skal du, ifølge Tristan Elizabeth Gribbin huske at meditere. Blot nogle få minutter kan give dig et væld af udbytte, herunder mere kreativitet. Det kan rent faktisk forandre din hjerne, skriver Gribbin. Jeg har som sagt ikke selv nogen personlige erfaringer med meditation. Men jeg kender efterhånden mange, der bruge mindfullness-teknikker til at navigere uden om stress og overspring. Og til at blive længere og hyppigere ved kerneopgaverne. Og hvem vil egentlig ikke gerne kunne mestre det på en grå november-tirsdag?

Måske bliver det denne sommer, at jeg giver det chancen med meditation. Måske endda VR-understøttet som beskrevet nedenfor. Hvad med dig?

Tristan Elizabeth Gribbin er CEO hos Flow VR, der tilbyder meditation via VR-teknologi. Tjek hendes TED Talk om VR-understøttet meditation herunder.