5 tips: Sådan kommer du i gang med video

Video kræver noget andet end det skrevne ord. Her får du Publicos fem bedste tips til, hvordan B2B-virksomheder kommer i gang med video.

Video- og tekstformidling bygger begge på blandt andet storytelling og gode idéer, men selvom grundstenene er de samme, kræver video-formatet en række andre skills og overvejelser. Først og fremmest skal du selvfølgelig have kameraudstyret i orden, men derudover kan det også være en god idé med et manuskript og lidt teknisk snilde.

Her får du fem håndgribelige råd til, hvordan du kommer fra flyvsk video-idé til konkret handleplan, så du er et skridt tættere på at kunne kaste dig over videooptagelserne.

1) Du skal have et skarpskåret emne

Det første skridt mod værdifuldt videocontent er at formulere en fortællesætning. Én sætning, der fortæller essensen af indholdet i den video, du vil optage. ”Jeg vil fortælle, at vores seneste årsregnskab lige er kommet, og at det ser fornuftigt ud”. Eller ”Jeg vil fortælle om produkt xx, og om hvordan det kan løse xx problem for mine kunder”. Skriv sætningen ned og gem den – den er nemlig ret værdifuld, når du senere skal skrive et manuskript.

Hvis du ikke allerede har en række video-emner noteret på bloggen, kan du gå ned i din lokale idé-bank og blive inspireret. Med idé-bank mener vi selvfølgelig din kundeservice eller supportafdeling. Her kan du bruge de ofte stillede spørgsmål, som virksomhedens kunder ringer ind og søger svar på, som emner til videoer.

Hvordan fungerer webshoppen? Hvordan udskifter jeg dims 1 med dims 2? Produktet melder fejl, hvad kan problemet være? Hvordan vedligeholder jeg produkt xx? Det er et godt udgangspunkt for at producere videoer, der giver dine kunder værdi.

2) Vælg video-format

Emnet er nu på plads: Lad os sige, du har den her maskine, som kunderne tilsyneladende har lidt svært ved at vedligeholde. Hvordan laver du nu en video, der bedst formidler den optimale måde at vedligeholde maskineriet? Er det en animationsfilm, en skærmoptagelse af den digitale brugervejledning eller måske en video, hvor en erfaren mekaniker forklarer best practice for at holde maskineriet fri for fejl? Vi stemmer for den sidste mulighed.

En animationsfilm giver til gengæld rigtig god mening, hvis du har en kompliceret proces, et workflow eller noget uhåndgribeligt, du gerne vil forklare. Og en skærmoptagelse er smart, hvis du f.eks. skal forklare, hvordan man logger ind på en selvbetjeningsportal for at skrotte sin brændeovn.

Helt generelt og optimalt set bør værten i din virksomheds video være en af dine kolleger. Det skal ikke nødvendigvis være Direktøren for Det Hele, faktisk kan der ligge en fin symbolik i, at det er en menig medarbejder, som er virksomhedens ansigt udadtil.

I forhold til vedligeholdelsesfilmen giver det mere troværdighed, at det er mekanikeren og ikke direktøren, der forklarer, hvordan det skal gøres – det er jo mekanikeren, der dagligt står med værktøjet i hånden. 

Hvis du mangler inspiration til video-formater, kan du læse vores blogindlæg om netop dette.

3) Distribution: Hvor skal videoen primært bruges?

Først produktion og så distribution – sådan er rækkefølgen typisk. Det er den egentlig også inden for video, men det er dog uhyre vigtig, at du har gjort dig tanker omkring distribution, inden du trykker på den røde record-knap. Forskellen på om videoen primært skal ligge på hjemmesiden eller på Facebook har nemlig stor betydning for, hvordan videoen skal skrues sammen. Lad mig forklare:

Lad os holde fast i video-idéen om den erfarne mekaniker, der giver gode råd til vedligeholdelse af en bestemt maskine. Denne type video vil ofte ligge på din hjemmeside, og her er videoens længde typisk mindre vigtig, end hvis videoen primært var tiltænkt sociale medier. Desuden skal videoer på hjemmesider i højere grad have et professionelt look, hvorimod en video på Facebook gerne må være mere autentisk eller i et højere tempo.

Er din video udelukkende tiltænkt et liv på SoMe, skal du måske overveje, om dine optagelser skal optimeres til et vertikalt video-format – altså det format du typisk ser på din telefon. Og så skal der selvfølgelig også undertekster på, da 85 procent af brugerne på Facebook ser video uden lyd.

Puha, tænker du måske. Der er godt nok meget, man skal tænke på.

Ja, det er der. For når det handler om video, er det en fordel at få optagelser i kassen, der er optimeret til netop de kanaler, I har til rådighed – det gør også redigeringsarbejdet nemmere i sidste ende. Win win.

INSPIRATION: Hvis du er tvivl om, hvor dine videoer til hjemmesiden skal bo, kan du læse Caspers blogindlæg: YouTube eller Vimeo – hvor skal din video bo?

 

4) Du skal lave manuskript

Sådan, så er emnet, videoformatet og den primære distributionskanal på plads. Så kan man vel bare begynde at optage? Ja, det kunne du i princippet godt. Men for at sikre, at du får formidlet de pointer, du gerne vil og ikke får sagt noget sludder, er det en god idé at lave et manus.Det er her din fortællesætning fra tidligere for alvor kommer i spil.

Du kan nemlig bruge den som en rettesnor for udformningen af dit manuskript til videoen – den kan for eksempel være overskriften, så du hele tiden bliver mindet om det overordnede budskab til videoens målgruppe. Så undgår du, at videoen bliver proppet med indskudte sætninger og anekdoter, som vi er yderst tilbøjelige til at snige sig ind i vores talte sprog.Det behøver ikke være en kompliceret øvelse at lave et manus. En nem måde at få styr på manuskriptet på er ved at lave den i en tabel i for eksempel Excel.

 

Tænk på dit video-manus som et godt, gammeldags Gantt-kort. Her står, hvem der skal sige hvad, og hvornår vedkommende skal sige det. Samtidig kan du holde overblik over, hvilke videoklip du skal have i kassen for at kunne klippe en lækker video i sidste ende. For mangler du at få nogle skud i kassen, skal du optage igen, og det kan være ret så bøvlet (og lidt pinligt), hvis du f.eks. skal have direktøren på banen igen for at få en ny udtalelse.I videoproduktion gælder det i høj grad om at være på forkant, og her er et manus guld værd!

5) Få styr på dit udstyr

Benarbejdet er nu på plads. Du har emnet, formatet, kanalen og manuskriptet. Vi er næsten i mål, men inden du kan optage videoen, skal du have udstyret i orden.

Du er formentlig allerede indehaver af et yderst kompetent videokamera i form af din telefon. Hvis dine ambitioner er en smule større, kan et professionelt videokamera-setup erhverves forholdsvis billigt og nemt. Desuden skal du bruge lys (her kan sollys fra et vindue faktisk være ganske udmærket), en mikrofon, et stativ og sidst men ikke mindst skal du bruge et redigeringsprogram.

Lad os begynde med det vigtigste:

Kamera:
De fleste telefoner kan i dag optage video i rigtig høj kvalitet. Telefonen er desuden lille og diskret, og den virker derfor mindre intimiderende for vedkommende, du retter den mod, end et stort professionelt videokamera.

På en telefon er eksponerings- og zoommulighederne dog ofte meget begrænsede, så hvis din videoproduktion kræver bedre kontrol over eksponering, farver, fokus eller zoom, bør du anskaffe dig et kamera a la dem her.

Kamera-verdenen består desuden af en lang række tech-lingo, og det kan være ret forvirrende at finde rundt i, hvad et kamera egentlig skal have af features for at kunne skyde ordentlig video. Hvis dit kamera kan/har (noget af) følgende, er du godt stillet til at producere video:

  • Det kan optage med 25 eller 30 billeder i sekundet i Full HD (1080p) eller 4K
  • Det har kabel-indgang til hovedtelefoner
  • Det har kabel-indgang til mikrofon
  • Det har manuelle eksponeringsmuligheder (blænde, lukkertid, ISO)
  • Det har Auto Focus (AF)

 

Lys:
Lys er faktisk mindst ligeså vigtig som kameraet – for uden lys har vi intet billede. Det betyder dog ikke, at du bliver nødt til at investere i de helt store video-lamper. Du er nemlig allerede i besiddelse af et stort, lækkert lys, som er tændt hele dagen. Her taler jeg selvfølgelig om solen.

Solens lys giver et lækkert naturligt look, hvis du bruger det rigtigt. Her kommer to hurtige råd:

  • Stil din interview-person parallelt med et vindue – aldrig med ryggen mod. Lyset skal falde på ansigtet fra siden eller forfra.
  • Film om morgenen eller eftermiddagen, hvor solens lys er blødt og lækkert. Til middag er solens lys meget skarp, så hvis du filmer i dette tidsrum, skal du prøve at undgå direkte sollys – brug i stedet lys, der strømmer gennem vinduer eller bliver reflekteret af vægge.

Skal du lave video, der strækker sig over flere dage og som skal have det samme lysmæssige udtryk, er det dog en god idé at flytte væk fra vinduet og i stedet bruge kunstigt lys i form af video-lamper. På den måde kan du kontrollere lyset, og du undgår problemer med, at det interview, du optog i morgensolen om mandagen, ikke lysmæssigt matcher det interview, du optog om tirsdagen i overskyet vejr.

Mikrofon:
Selvom både din telefon eller dit videokamera har indbygget mikrofon, er det en rigtig god idé at anskaffe dig en ekstern mikrofon, du kan sætte til, hvis du skal lave interviews. De små indbyggede kamera-mikrofoner giver nemlig en – på gode dage – middelmådig lydkvalitet. Vi foreslår derfor, at du køber en lille knaphulsmikrofon. God lyd er især afgørende, hvis du skal optage interviews, der skal ligge på hjemmesiden. Omvendt er lyden mindre vigtig, hvis du udelukkende optager til SoMe.

Stativ:
Det er vigtigt, at dine optagelser er stabile. Det gør både videoen mere behagelig at kigge på, og det giver et mere professionelt udtryk. Så skaf dig et stativ – så slipper du for at holde kameraet, og du kan i stedet koncentrere dig om at følge dit manus.

Vær opmærksom på om dit kamera har den lille skruefatning i bunden, der gør, at det kan monteres på stativet. Der findes desuden stativer, der er optimeret til video. Det betyder, at du får nemmere ved at bevæge kameraet op, ned, frem og tilbage og få lækre, stabile optagelser.

Redigeringsprogram:
Når du har filmet, står du tilbage med en lang række forskellige klip, der skal stykkes sammen til én video-sekvens. Her kan du bruge redigeringsprogrammer som eksempelvis iMovie, Blender, Final Cut, Premiere Pro og mange flere. Nogle af programmerne er gratis, andre koster penge. Nogle er for nybegyndere, andre bliver brugt i Hollywood.

Skal du lave simple redigeringer med lidt tekst, musik og overgange, er iMovie et oplagt valg. Vil du gerne have mere kontrol, er det Final Cut eller Premiere Pro programmerne, du skal have fingrene i.

 

Sådan! Nu er du klædt på til at komme i gang med videoproduktionen.

 

Vil du høre mere om video, eller har du spørgsmål, er du mere en velkommen til at kontakte os på hejsa@publico.dk

P.S. Hvis du nu står derude og føler dig klar til optagelse, kan du sammen med værten i din video løbe denne tjekliste igennem og se, om I mangler at forberede noget til optagelserne.

Test
Er du klar til video?

5 ting, du bør overveje, inden du kaster dig over videoproduktion

Tag testen
imacvideocta-745512-edited