Sådan bliver du virksomhedens video-vært

En personlig video kan være mere tillidsvækkende end en artikel eller en video uden ansigter. Her er vores fem bedste råd til at præs(en)tere foran kameraet.

Tør du lægge ansigt til dit budskab? Hvis du gør, kan en personlig video faktisk være mere tillidsvækkende end en artikel eller en video uden dig.

Men jeg er jo ingen linselus, tænker du.

Måske, siger vi.

 

Her er vores fem bedste råd til at præs(en)tere foran kameraet

Skriv teksten om til manuskript

Du sidder sikker med et eller andet på skrift, du skal have fortalt på videoen. Den tekst skal du ikke bruge. Ikke som den (sikkert) ser ud lige nu i hvert fald. For at dit budskab skal blive et brugbart manuskript til video, skal du dele det op i små bidder for hver pointe.

Hold din tekst simpel (stupid)

Hvis dit budskab i videoen er at fortælle om virksomhedens netop offentliggjorte årsregnskab, kan dine pointer for eksempel være:

  • Lavere overskud end sidste år, men ingen besparelser forude
  • Ny pulje afsat til efteruddannelse af medarbejdere

Hold det enkelt, og hav din målgruppe (for eksempel medarbejderne) og deres interesser in mente.

Drop oplæsningen – fortæl i stedet

Tag så en dyb indånding, og efterlad dit manuskript på dit skrivebord. Du må medbringe én post-it pr. budskab, og på hver post-it må du skrive ét ord. Det hjælper dig til at være helt skarp på, hvad du vil sige. Hvis du er velformuleret – kort og konkret − så har modtageren lettere ved at opfange og ikke mindst huske det, du har sagt.  

Er det helt no-go for dig at freestyle foran et kamera? Så prøv at downloade en telepromter-app til en tablet, og se om det hjælper dig. Prøv fx Telepromter Lite eller PromtSmart, hvis du vil lave din egen telepromter.

Vis, hvem du er 

Brug din personlighed til at fortælle dit budskab. Tænk på, hvem du taler til. Kig direkte i linsen. Stå løst i kroppen − fastere end Pinocchio - løsere end Prins Joachim. Forstil dig så, at kameraet er en person. Ikke din mor, mand eller kone, men den rigtige modtager af budskabet – indkøbschefen i Det Store Firma, direktøren i Den Smarte Virksomhed eller måske controlleren i Det Nærige Selskab. Og spark så overbevisende døren ind til ham med din præsentation foran kameraet.

Læs i øvrigt her, hvorfor du overhovedet skal have en vært

Kroppen skal sige det samme som din mund

Der skal være kongruens mellem indhold, stemmeleje og kropssprog. Smil, mens du fortæller. Mimikken dør, når du læser op (se selv Uffe her i vores sommervideo).

 

Sommerhilsen fra Publico 2017 from Publico Kommunikation on Vimeo.

 

Han fortæller om at være glad og stolt, men smiler ikke, fordi han kommer til at læse op. Lad være med det. Det kan du gøre ved noget så kedeligt som at øve dig. Bliv syv år igen, og stil dig foran et spejl, og forestil dig, at du er ’på’. Du er ofte din egen værste kritiker, så giv den alt, hvad du har og justér igen og igen.

Ar-ti-ku-ler!

Brug et tydeligt og modtagervenligt sprog. Det er afgørende for, at seeren af din video ikke bare forstår og hører, hvad du siger, men rent faktisk også fanger dine pointer. Den komplicerede tekst har du jo allerede skrevet om til simple og letforståelige pointer i dit manuskript.

Nu er det tid til at fortælle det til seeren. Læg tryk på de ord, du vil understrege. ”Regnskabet er positivt. Trods lavere overskud end sidste år, undgår vi besparelser her og nu”. Hold kunstpauser, så modtageren ved, hvad du særligt lægger vægt på, og hold så øjenkontakt med seeren lige der, hvor du har vigtige pointer. Hvis du kan kigge med venlige øjne, uden at stirre som en anden Ellen Thrane-Nørby, så udstråler du en særlig seriøsitet, der siger ”lyt til mig, det her er vigtigt".

Spark røv

Giv dig hen til det, du vil fortælle. Tro på det. Overdriv lidt. Så brænder du bedre igennem skærmen ud til seeren.

Med ovenstående peptalk og fif er du forhåbentlig klar til at give den gas foran kameraet. Og nej, det er ikke altid nemt. Men det er absolut værdifuldt at give den en ekstra skalle med din performance foran skærmen. Måske bliver det helt sjovt.

Videoværtens tjekliste

Vi har lavet en tjekliste til dig, der skal stå foran skærmen. Tro mig, når jeg siger, at den vil gøre det meget nemmere at være dig foran et kamera – og ikke mindst bedre at se på bagefter.

Hey, I er fede! Stik mig den tjekliste