Derfor skal din video have en vært

En vært i din video kan skabe identifikation hos seeren og højne troværdigheden af videoen og dens budskaber. Derfor skal din video have en vært.

Der er mange gode grunde til at have en vært i din video. Den største fordel er, at værten kan skabe identifikation hos seeren og højne troværdigheden af videoen og dens budskaber. 

Husker du Suzanne Bjerrehus i sen-firsernes populære tv-bingo-show Super Chancen? Eller legendariske Mike Wallace i det amerikanske tv-nyhedsmagasin 60 Minutes? Er datoen på din dåbsattest tættere på det seneste årtusindeskifte, er du helt sikkert bekendt med personligheder som Clement Kjersgaard og Jon Stewart.

Værten har enorm betydning for udsendelsens succes, hvad end der er tale om talkshows, nyhedsprogrammer eller dine videoer. Har du en rigtig god vært, kan han/hun være den forskel, der gør, at dine seere bliver hængende på din kanal frem for at søge efter kattevideoer.

Hvem skal være vært?

Optimalt set bør værten i din virksomheds video være en af dine kolleger. Det skal ikke nødvendigvis være Direktøren for Det Hele, faktisk kan der ligge en fin symbolik i, at det er en menig medarbejder, som er virksomhedens ansigt udadtil. Naturligvis skal du lige overveje medarbejderens rolle i virksomheden – i dag og i fremtiden. Er det en produktionsmedarbejder, som måske søger nyt job om et år? Eller er det salgschefen, du ikke er i tvivl om vil blive hængende minimum fem år endnu?

Læs vores fem råd til at præs(en)tere foran kameraet

At have et for kunderne velkendt ansigt som vært i din video skaber identifikation, og det får videoen til at fremstå mere nærværende end:

A) En video uden vært

B) En video med en ekstern, professionel vært, du har hyret til opgaven

C) En video, der blot bliver speaket.

Det er ikke uden grund, at ’identifikation’ er et af de fem nyhedskriterier, medier og journalister arbejder med. Når man som forbruger eller kunde kan nikke genkendende til et ansigt, bliver han/hun og hans/hendes budskaber mere nærværende, og man har lettere ved at engagere sig i deres agenda.

En vært giver tryghed

Leger I med tanken om at søsætte et videokoncept, er det en rigtig god idé med en vært. Og det er en endnu bedre idé, hvis det er den samme vært i alle videoerne, I har tænkt jer at producere. Det kunne f.eks. være en lang række produktvideoer, hvor værten guider seeren gennem jeres brede produktudvalg – eksempelvis som i Riisfort Surface Academy.

At værten er den samme, giver genkendelighed og faste rammer – og det kan vi godt lide, os mennesker. Det betyder altså, at du med en vært kan skabe et genkendeligt og trygt univers, hvor dine seere ved, hvad de skal forvente.

Et andet godt eksempel på, hvordan en tilbagevendende vært binder konceptet sammen, er Dynaudios ”Ask The Expert”- videokoncept.

Videoværtens tjekliste

Har du set vores tjekliste til video-værten? Skynd dig at hente den her.

Hey, I er fede! Stik mig den tjekliste

 

Opdateret 12/3 2019 af Simon Østergaard.