Hvad er en kernefortælling? Og hvorfor bør din virksomhed have en?

Kernefortælling, grundfortælling, boilerplate. Det er ikke vigtigt, hvad du kalder den. Men det er vigtigt, at du prioriterer den.

Alle virksomheder har en kernefortælling. Men det er ikke alle, der har sat ord på den – det bør de gøre. Og hvorfor skal du så prioritere netop kernefortællingen?

Der er mange måder at skrive en kernefortælling på, men lige meget hvilken du sværger til, kræver det forberedelse og arbejde. Det dykker vi ned i her.

Hent den store guide til kernefortælling her

Hvad er en kernefortælling?

Kort fortalt er kernefortællingen en tekst, der samler virksomhedens essens.
Det vil sige summen af organisationens historie, kultur og viden. Men en kernefortælling er mere end bare en historie. Det er virksomhedens ankersted, der skal sikre, at der er bund og troværdighed i kommunikationen.

Kernefortællingen samler essensen af din virksomhed og viser retningen for din kommunikation. Kernefortællingen fortæller helt overordnet, hvad din virksomhed står for, og hvor den står stærkest i forhold til konkurrenterne.

Kernefortællingen tiltrækker de rigtige – kunder og medarbejdere

En kernefortælling er også en bunke fravalg – og det kan være nervepirrende. For når du når ind til kernen, vil du (forhåbentlig) sande, at I ikke er for alle. Det er faktisk ikke alle kundetyper, som bør handle med jer og heller ikke alle typer af medarbejdere, som bør søge job hos jer. Og det er helt ok. I kan og skal ikke favne alle. Såvel kunder som medarbejdere skal matche jeres essens – jeres kultur, selvforståelse og måde at gøre tingene på. I hvert fald hvis forholdene skal være langvarige.

Og hvis vi lige vender den rundt, så betyder det jo, at den skarpe kernefortælling er et af jeres vigtigste våben til at tiltrække de rigtige – de rigtige medarbejdere, der passer ind hos jer og de rigtige kunder, der passer til jer.

Og det betyder samtidig, at du dermed afskrækker dem, der alligevel ikke passer ind. Altså, færre irrelevante ansøgninger og nyttesløse salgsmøder. Bonus.

I har allerede en kernefortælling – jo I har

Heldigvis skal du ikke opfinde kernefortællingen. Tværtimod! I har nemlig allerede en i form af virksomhedens akkumulerede viden, historie, kultur, selvforståelse og ikke mindst omverdenens forståelse af jer. I har måske blot ikke sat ord på den og måske heller ikke taget ejerskab over den.

I så fald lyder opgaven at finde ind til grundstenen i virksomheden og sætte ord på, hvorfor I er sat i verden, og hvordan netop jeres virksomhed adskiller sig fra konkurrenterne.

Lyder det omfattende?

Lad os skære det ind til benet: Kernefortællingen er et slags kompas, der viser
retningen for jeres kommunikation. Den er et strategisk værktøj, der sikrer sammenhæng i stil, tone og indhold på tværs af alt, hvad I foretager jer.

Tre grunde til at arbejde med din kernefortælling

Det er vigtigt, at kernefortællingen ikke bare er ligegyldige floskler eller storladne sprogblomster. Den bør rumme jordnære budskaber, der giver virksomheden en velbegrundet eksistensberettigelse. 

Overordnet set er der tre gode grunde til at have en kernefortælling: 

  1.  Ensartethed: Der er helt sikkert meget, I gerne vil fortælle jeres kunder. Med en kernefortælling kan I skabe konsistens i jeres kommunikation på tværs af kanaler og formater. Kernefortællingen fungerer som fundamentet i kommunikationen og sikrer, at I taler med én stemme: Både til medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.

  2.  Brand-skabende: Kernefortællingen er afsættet for virksomhedens eksterne og interne kommunikation. Når I først har fundet ind til kernen af virksomheden, er det også nemmere at adskille jeres produkter og ydelser fra konkurrenterne. Den gør jer i stand til at sætte ord på, hvorfor I er sat i verden, og hvorfor kunderne skal vælge jer frem for andre. Alt for mange virksomheder snakker alt for meget om produkter og alt for lidt om virksomhedens formål. Kunderne skal tro på din virksomheds fortælling, før de foretager et køb.

  3. Tidsbesparende: Bedst af det hele er, at en kernefortælling har en lang levetid. Vi kan ikke love, at den holder for evigt, for i takt med, at markedet og din virksomhed udvikler sig, ændrer din virksomheds formål sig også – i hvert fald en smule. (Et godt bud er derfor, at du skal genbesøge din kernefortælling cirka hvert femte år). Men i stedet for at opfinde den dybe tallerken hver gang I kommunikerer, er kernefortællingen din virksomheds tag selv-bord af færdigformulerede budskaber, som kan benyttes på tværs af kanaler og målgrupper. Er kernefortællingen formuleret grundigt nok, hænger den nemlig ved, og bliver en integreret del af alt, hvad I gør.

Husk i øvrigt at have dine kundepersonaer in mente, når du beskriver din kernefortælling. 

 

Få en komplet e-bog, så du kan lære at skrive din egen kernefortælling

Vil du have flere gode fif til, hvordan du griber kernefortællingen an? Vi har forfattet en e-bog, der hjælper dig godt i gang. Den koster din e-mailadresse, og du henter via linket herunder.  

Den store guide til kernefortælling

  • Hvad er en kernefortælling?
  • Hvordan skaber du en kernefortælling?
  • Hvorfor skal du have en kernefortælling? 

Hent den store guide til kernefortælling

Den store guide til kernefortælling