Employer branding: Fem aktuelle tendenser

Vis meningen med jobbet, brug autentiske fortællinger og tilbyd et virtuelt kig i maskinrummet. Her er fem employer branding-tendenser, som rører sig i og uden for Danmark.

5 employer branding-tendenser i og uden for Danmark. Vis meningen med jobbet, brug autentiske fortællinger og tilbyd et virtuelt kig i maskinrummet.

 Trends employer branding.jpeg

#1 Kamp om kandidaterne

Slib dit rekrutteringssværd, og rust din interne HR-kriger til kamp. For lad det være sagt med det samme: Behovet for en skarp employer branding-strategi er stort. Det kan måske lyde som konsulenterne, der ser søm, når de har en god hammer. Men tallene bakker os op. 

Ledigheden er nede omkring 3,5 procent, hvilket betyder, at der er næsten 30 procent færre ledige end i første halvår 2014. Dansk Arbejdsgiverforening forudså hen over sommeren 2019, at virksomhedernes udfordringer med at rekruttere nok kvalificeret arbejdskraft vil fortsætte frem mod 2025. 

#2 Hvad er meningen?

Har du styr på din virksomheds Purpose? Ellers få det. Mening er årets farve i employer branding, fremhæver blandt andet forskere fra det hollandske HR Trend Institute. Medarbejdere ønsker i stigende grad at sætte deres indsats ind i en meningsfuld kontekst, og det er ikke nok ”bare at have et arbejde”. 

For organisationer som Red Barnet og Vestas ligger det lige til højreskøjten at fortælle, hvordan de gør en forskel i verden. Det bliver straks en større udfordring, hvis du producerer dimser, som ikke naturligt rimer på socialt ansvar og grøn omstilling. Træd derfor et skridt tilbage, og brug tid på din kernefortælling eller employer value proposition.

#3 Ægte historier vinder

En anden tendens, som HR Trend Institute peger på, er brugen af rigtige mennesker med rigtige historier. Dine potentielle medarbejdere vil have et troværdigt indblik i dagligdagen i din virksomhed – de er ikke interesserede i et konstrueret glansbillede med smilende kontortyper fra USA. 

Employee advocacy er et greb til at forvandle dine glade medarbejdere til ambassadører for din virksomhed. For hvem kan mere autentisk fortælle om virksomheden end de, der allerede arbejder der? Fortæl historierne i cases, på sociale medier og med videoer fra dagligdagen og kulturen i virksomheden.

#4 Virtuelle rundvisninger

Det er slut med bare at smide et par fotos og en ansøgerformular på dit website. Hvis du vil stå stærkt i kampen om kandidaterne, må du tænke mere kreativt i din employer branding.

Det London-baserede Hays Specialist Recruitment peger på, at Virtual Reality er et nyt centralt greb i employer branding. Og med god grund: Med VR kan potentielle medarbejdere opleve din virksomhed, før de søger. Lad en medarbejder vise rundt i jeres produktion, laboratorie, kantine, fredagsbar eller noget helt femte, mens 360 graders kameraet snurrer.    

#5 Mere end et opslag

Jobopslaget har fået flere makkere. Faktisk bruger de danske virksomheder i gennemsnit 3,0 kanaler, når de er på udkig efter en ny medarbejder. Det betyder dog ikke, at de klassiske metoder hører fortiden til. For "opslåede stillinger" er fortsat nummer 1 blandt virksomhedernes foretrukne kanaler - og faktisk i fremgang. 

Konsulenthuset Ballisager har i en årrække analyseret mønstrene i danske virksomheders jobsøgning. 934 virksomheder deltog i Rekrutteringsanalysen 2019, og det er her, tallet 3,0 kanaler stammer fra. Af analysen fremgår det også, at 76 procent af virksomhedernes brugte jobopslag som kanal. For syv år siden tallet under 60 procent. 

For første gang i de ni år, Ballisager har gennemført analysen, er brugen af sociale medier som kanal på retur. Dog bruger over halvdelen af virksomhederne fortsat LinkedIn i deres rekruttering.

 

Få en skabelon til det gode jobopslag

At skrive et jobopslag, der giver kandidaterne appetit på jer, kan være en svær disciplin – hvis du ikke har en skabelon. Det kan du få her, hvor du også kan se en video med 5 tips til den gode jobannonce.

Hent skabelonen til det gode jobopslag her

E-bog om Employer branding

Tiltræk (og behold) de dygtigste medarbejdere

Her får du vores bud på, hvad employer branding er, hvilke trends der styrer markedet lige nu, og hvordan du kan påvirke dit brand positivt med employee advocacy. 

Hent e-bogen om Employer Branding

E-bog_employer_branding