Uanset om du arbejder med kommunikation eller marketing bør du udarbejde personaer. De hjælper med at målrette dine kampagner og budskaber, så de rammer plet.
Personaer kan hjælpe dig med at målrette dine kampagner og budskaber, så de rammer plet og glæder både kunden, chefen og bundlinjen.
- Er du religiøs?
- Hvad ser du i fjernsynet?
- Hvem handler ind i din husstand?
- Har du indkøbsansvar på dit arbejde?
Det er blot en lille håndfuld af mange spørgsmål, du kan stille din målgruppe for at lære den bedre at kende. Jo bedre, du kender dine kunder, desto bedre kan du give dem de produkter eller ydelser, de har brug for.
Publicos direktør Uffe Lyngaae har i øvrigt nedfældet 75 gode spørgsmål, som du kan stille din målgruppe for at blive klogere på dem. Find de 75 persona-spørgsmål her.
Tip: Hent vores skabelon, hvor du kan lave dine egne personas
Eksempel på en persona
Mød Frida Fri-mig-for-flere-fejlindkøb
Nøglen til at øge kendskabet til din virksomheds kunder ligger i grundige persona-beskrivelser. En persona er en beskrivelse af en fiktiv bruger eller kunde ud fra indsamlet data – for eksempel svarene på de 75 spørgsmål. Med andre ord et slags udvidet CV på din virksomheds toneangivende kundesegmenter. Lad os forestille os, at din virksomhed leverer it-løsninger til små og mellemstore virksomheder. I har nu ringet rundt til 20 tilfældigt udvalgte kunder og stillet dem en lang række spørgsmål. Resultaterne fordeler I ud på forskellige persona-typer, som kan være splittet op i brancher. En persona inden for produktionsvirksomheder kunne indledningsvist beskrives sådan her:
Navn: Frida Fri-mig-for-flere-fejlindkøb
Alder: 32 år.
Civilstatus: Fraskilt, bor alene med sin datter på to år.
Arbejde: Indkøbsassistent (’enmandshær’) i entreprenørvirksomhed med 45 ansatte. Refererer til direktøren.
Medievaner: Frida er generation Y og dermed en digital indfødt. Hun elsker apps, der kan hjælpe hende i hverdagen – opskrifter, gps, indkøb, nyheder, musik og sociale medier. Frida søger per definition altid efter svar online, før hun spørger venner og familie til råds.
Udfordringer i arbejdet: For mange opgaver, for lidt tid. Hun har forgæves prøvet at overbevise direktøren om, at der er behov for ekstra hænder og et nyt it-system. Hun synes også, det kunne være fedt med et nyhedsbrev til alle medarbejdere, så alle kunne få indsigt i forretningen og kunderne. Desværre vender direktøren det døve øre til. Han mener, at status quo er godt nok – virksomheden tjener jo penge.
Work-life-balance: Ikke optimal. Hun har mange bolde i luften på arbejde, da hun står for alt indkøb fra kaffe og madammeposer til cementblandere og sikkerhedssko. Desuden agerer hun ofte PA for direktøren. Uhyre afhængig af faste arbejdstider på grund af børnehavens åbningstider. Hvert sekund tæller for hende – på job og derhjemme.
Hvordan kan din virksomhed hjælpe hende? Frida har brug for skyts til at overbevise direktøren om, at et nyt it-system ikke kun vil gavne hende selv, men hele virksomheden. Skytset kunne have form af en one pager med fordele ved effektive it-systemer. Det kunne også være en case-artikel om en virksomhed, der har opnået bedre performance blandt medarbejderne og deraf følgende højere salg. Både one pageren og caseartiklen skal ’bo’ på din virksomheds hjemmeside, hvor teksterne er søgemaskineoptimerede og dermed lettere for Frida at finde, når hun googler ”overbevis chefen om nyt it-system”. Den er den vej, hun søger, når hun har brug for gode råd. Det ved du, fordi du har spurgt hende.
Turen til top of mind
Persona-beskrivelserne giver dig – blandt mange nyttige oplysninger – indsigt i beslutnings- og købsprocesser. Hvem har den reelle beslutningskraft? (aka. hvem skal du skrive til, når du udarbejder produktnyheder?). Hvilke hindringer har beslutningstageren i sin købsproces? (aka. hvordan kan du hjælpe ham/hende med at tage beslutning?)
Inden for persona-udvikling opererer vi med formuleringen Know, like and trust som et målebånd for succes. Først må du sørge for, at Frida lærer dig at kende (hvor du skal fange hendes opmærksomhed, er et af de 75 spørgsmål). Når din virksomhed er inden for hendes radar, skal du give hende lækkert, fagligt og tilgængeligt indhold, der kan hjælpe hende med at løse udfordringerne på jobbet (hvilke de er, er også et af de 75 spørgsmål). Frida vil langsomt, men sikkert opbygge tillid til dig – hun ved, at din virksomhed kan løse nogle af hendes problemer. Hvilken virksomhed mon er top of mind hos Frida, når direktøren en dag er overbevist om, at en investering i et nyt it-system vil komme tifold igen?
Ingen inbound marketing uden personaer – og kunderejsen
Enhver inbound marketing-indsats begynder og slutter med personaer. Inbound marketing handler nemlig om at distribuere det rette indhold til den rette modtager på rette tid og sted. Når du har dannet dig et godt billede af, hvem du taler til, skal du derfor dykke længere ned i, hvornår og hvordan du skal tale til hende. Det kan du gøre ved at kortlægge kunderejsen, og det kan du læse mere om her.
Kan vi hjælpe dig på vej med personaerne? – for eksempel med at stille 75 spørgsmål til nogle af dine kunder – så giv os et kald 86 19 72 15 eller skriv til os hejsa@publico.dk. Indledningsvist kan vi tage et uforpligtende møde og lære hinanden at kende.