CEO-video-

Corona-CEO: Sådan skaber du video-nærvær i en krisetid

Denne tid kræver en særlig form for ledelse. Dem, du skal lede, er måske sendt hjem, men har brug for at se og høre dig. Men hvordan? Én mulighed er at udkomme på video. Læs vores bedste råd, der kan få dig i gang med CEO-video.

I denne tid skal der kommunikeres vanskelige budskaber fra hjemmekontor til hjemmekontor. Der bliver lavet video-møder med samme kadence, som der drikkes Mokai i Randers. Men i en stor B2B-virksomhed med mange medarbejdere kan du ikke Skype/Zoome/Slacke med alle medarbejdere.

Alligevel har du som leder behov for at tale med dem. Berolige dem. Guide dem. Opmuntre dem. Derfor er video et rigtig godt format til ledelseskommunikation lige nu. Bruger du det rigtigt, kan du skabe en autenticitet og et nærvær, da aldrig kommer i nærheden af med andre massekommunikations-formater som fx tekst, slides, fotos og mails.  

Find dit format og din lokation

Begynd med at finde det format, som passer til din personlighed. For nogle virker det bedst at filme uden for kontoret i en afslappet setting, som her i intro'en med direktøren for Virgin Media:

For andre føles det mest naturligt i de vante omgivelser med mere corporate atmosfære, som CEO’en for Steelcase eksempelvis står i her:


Om det skal være en interviewsituation, en samtale eller en monolog afhænger af, hvad du er mest tryg ved – og rent praktisk har mulighed for i de her uger. Men vær bevidst om, at dit valg af lokation bliver en del af din kommunikation – så det kan i sidste ende understøtte eller undergrave dit budskab. Hvis du sidder hjemme i sofaen i velour-heldragt signalerer du, ja... velour-komfort. 

Be prepared – men undgå udenadslære

En vis grad af forberedelse er alfa og omega, hvis din video skal have et skarpt udtryk – og det skal den. I krisetider skal du nemlig mere end nogensinde være bevidst om, at dine ord bliver vejet på en guldvægt hos modtageren.

Se mere om det i Harvard Business Reviews glimrende guide til CEO’ens fem vigtigste budskaber.

Sørg for, at du kender dit manuskript, men uden at have lært det udenad. Oplæsning giver filmen et kunstigt udtryk. Vi er for eksempel ikke i tvivl om, at ham her kan sit manus, men vi får ikke meget mere personlighed end en e-mail ville give i denne (10 minutter lange) CEO-video

 

Derfor: Gør dig bevidst, hvad du vil sige, og sig det naturligt. Fokusér gerne på et til max. tre hovedbudskaber, som din modtager skal kunne huske efterfølgende. Hvis det er svært at begrænse, så forkort dit manuskript, og sig lidt mindre. Det plejer at hjælpe.

Skyd filmen på det rigtige tidspunkt

En træt CEO er et no go. Derfor er det tit en dårlig idé at filme om morgenen. Vent i stedet med at filme til lidt ud på formiddagen, når de første kopper kaffe er indtaget - eller måske endda efter frokost. En veloplagt og mæt CEO skaber som regel det bedste udtryk.

Selve optagelsen: Lights. Camera. Action.

I disse corona-uger er der en vis sandsynlighed for, at du kommer til at optage filmen selv uden hjælp fra andre.

Så her til sidst får du lige et par konkrete tips til, hvordan du får den bedste kvalitet på din video:

  • Sæt kameraet i øjenhøjde, så du ikke taler ned til nogen, og de ikke skal kigge dig op i næsen. Måske kræver det fire bind af Karnov eller en stak årsrapporter under den bærbare – men det kan dine modtagere jo ikke se. De kan til gengæld se, at du taler lige til dem.
  • Overvej at stå op, hvis det kan give mere liv til din tale. Brug gerne dine hænder, hvis det falder dig naturligt – men hold dig inden for billedet.
  • Få lys fra lampe eller et vindue ind på ansigtet. Lyset skal komme forfra eller fra siden – hvis din lyskilde er et vindue bag dig, vil du kun kunne ses som en silhuet.
  • Med mindre, du optager med en separat mikrofon, er det en fordel at have et headset i ørerne. Så kan alle tydeligt høre, hvad du siger, og du får ikke ekko fra din egen højtaler.
  • Tal tydeligt.
  • Lyt videoen igennem efter optagelsen – forstår du selv hvad du siger og mener? Hvis ikke, så lav den om.

Selvom du er veludhvilet, formatet passer perfekt, og du er velforberedt, kan hele situationen føles kunstig, fordi der skal tales til et kamera. Men dette er tiden for de modige, og efter få optagelser vil du ligesom de fleste CEO’er opleve, at det bliver en mere naturlig situation.

Så benyt dig af chancen for at prøve videoformatet af i en tid, hvor alle hungrer efter nærvær og information fra netop dig.

God optagelse!

Manusskabelon

Hent denne manus-skabelon, som er en god ’lille hjælper’ at have ved hånden. I det simple Excel-ark kan du strukturere al indholdet i din video – både speak, rekvisitter, grafik og ikke mindst tiden.

Hent manusskabelonen her

manusskabelon forside