3 tips, der lynhurtigt forbedrer din video 🎥

Du har muligvis prøvet det. Betalt en høj pris for videoer, ingen ser. Træls! Det kan være, det er tid til at optimere din produktion, så du laver videoer, der sælger. I dette indlæg får du tre lyntips til lave bedre videoer.

Du kender det godt. Du er fordybet i den gode film.

Helten, lad os bare tage Frodo som eksempel, gør dig (nå ja, så din underbevidsthed i hvert fald) rolig og glad. Og ja, jeg skal nok uddybe.

Smuk er han ikke ligefrem (eller?), sympatisk i hvert fald. Han bor nuttet, musikken er frejdig og landskabet så harmonisk, at din hjerne takker for hver eneste frame.

Ind kommer skurken. Mørk, utydelig og flankeret af skygger. Disharmoni på alle fronter. Dit nervesystem sitrer. 

Hvorfor fortæller jeg dig det her? Jo, der er nemlig en alt for kort tråd mellem rollelisten i Ringenes Herre og din videoproduktion. Lad os se nærmere på, hvad det handler om.  

Lav videoer, der bliver set
Uanset om du selv filmer, eller om du får nogen til det, skal du være bevidst om, hvad der gør din video værd at se.

Når du får produceret en video, er det vigtigt, at den, der fortæller – din direktør, din kollega, en kundecase eller hvem, der nu skal hjælpe jeres budskab frem, sælger budskabet allerbedst. Selvfølgelig. Men hvordan?

Vi leger, at du skal interviewe din CEO. Din CEO er virksomhedens Frodo (vi leger bare, ik?). Men i hænderne på en utrænet fotograf kan han alt for nemt blive klædt i skæve linjer, de-fokus og skrattende, fjern lyd. Så får han utilsigtet samme effekt på modtagerens nervesystem som en Nazgul-skurkeskikkelse.

Voila – et styks skiderik til udstilling.

Det ønsker du selvfølgelig ikke. Det kan du undgå ved at bruge tre magiske lyntip. 

LYNTIP #1: Gi’ øjet én på opleveren
Billederne i din videoproduktion skal være lækre at kigge på (ligesom Herredet, husker du nok). Derfor skal du bruge lidt tid at finde harmoni, der hvor du filmer.

Her får du fem trin til Herred-harmoni:

 1. Skab dybde i billedet
 2. Find linjer, der fører hen til det, du vil fortælle, eller omrammer den, der fortæller
 3. Få din baggrund i vater
 4. Har du personer med i billedet, så film (for Guds skyld) i øjenhøjde – ned i knæ, hvis det er børn (eller Frodo) og op på en stol, hvis det er høje personer (eller Gandalf).
 5. Zoom med fødderne (altså gå tættere på, ik) Det giver billederne et professionelt snit, fordi du prioriterer, hvad seeren skal fokusere på (ahhh, trygt!)

I tvivl? Så læn dig lige tilbage, og se den her. Kig efter linjer, dybde og nærhed i billederne. Det’ bare lækkert! 


 

LYNTIP#2: Gør din hovedperson smukkere med det rette lys
Mange B2B-videoer bliver optaget i mødelokaler med kunstigt loftslys. Det er den perfekte opskrift på at gøre hudfarven hos din hovedperson (CEO-Frodo, you know) grå, og udtrykket i rummet fladt og gråt. Med et par lamper eller en god lyskilde fra et vindue, forbedrer du farve, dybde og kontraster i billedet, og din interviewperson fremstår roligere, smukkere (I kid you not!) og mere harmonisk. Dét kan øjet li’.  

Så det, du helt konkret skal gøre, er:

 • Undgå koldt kontorlys. Er der andre lokaler, I kan optage i? Kan I gå udenfor?
 • Flyt interviewpersonen efter (dags)lyset
 • Flyt aftalen, hvis vejret forhindrer godt lys. (Jo, din CEO kan godt en anden dag)
 • Sæt et par lamper med kunstigt, varmt lys

Steve her sætter dig ind i tre-punkts belysning, hvis du vil nørde lys selv.

 

LYNTIP#3: Det skal høres, at I mener det
Hva’ siger han, Misse?
Hvis budbringeren mumler, får I ikke lukket nogen handler. Din lyd er faktisk endnu vigtigere end din videokvalitet, for din video er meget lidt værd, hvis vi ikke kan høre, hvad Hobbitten siger.

God lyd er ikke udelukkende bare at kunne høre manden, der taler. Men det er da ved Gud et fundament. Hvis din videoproduktion skal op i niveau, skal lyden i videoen understrege det, billedet viser. 

Derfor skal du:

 • Sætte mikrofon på manden. Nær lyd giver troværdighed (og får folk til at høre efter)
 • Bruge en knaphulsmikrofon ved interviews. Den skal sættes, så den ikke skratter, når de store armbevægelser tages i brug. Og nej, du kan ikke fikse den skratten i redigeringen (Don’t let anybody tell you otherwise, my dear).
 • Lave nær lyd. Filmer du fra en produktionshal eller et mødelokale, så giv dig tid til at optage lyden af netop den maskine, du sætter fokus på. Altså en form for nærbillede – bare med lyd. Gå tæt på, og optag, så det kan blive klippet ind senere, og se magien virke.

Hør lige forskellen på fjern og nær lyd her:

 

frodo

At du har læst helt herned betyder, at du er ret interesseret i at optimere din videoproduktion. Måske er trylletricksene herover nok til, at du griber kameraet for at konkurrere med Peter Jackson om den næste Oscar. Måske har du bare brug for at vide mere om, hvordan du kan lave bedre videoer. Måske har du erkendt, at det er på tide at ringe til de professionelle (det er os).

Hvis du vil have flere af vores tips, så book et møde med Lars fra Publicos videoteam lige nu.

Se vores showreel: