27 råd til kommunikations-studerende

Hvad ville du fortælle dig selv, hvis du kunne tage en tidsmaskine tilbage til studietiden? Den øvelse har vores tekstforfatter Simon gennemført, og her får du hans 27 råd til sig selv som kommunikationsstuderende.

Til maj afholder vi hos Publico et Young Talks-seminar – der handler om at være ny i kommunikationsbranchen – for både studerende og nyuddannede.

Og når nogen nu skal kigge lidt på én udefra, så er det nok meget godt at se indad først. Det har fået mig til at reflektere over tiden som kommunikationsstuderende. Og hold da op, sikke en god tid. Men også en tid med masser af bekymringer og dårlig samvittighed.

Derfor har jeg stillet mig selv et spørgsmål: Hvis jeg kunne gå tilbage i tiden, hvad ville jeg så fortælle Simon, der lige var startet på studiet?

En hel del, viser det sig. Så her kommer de. 27 råd til kommunikationsstuderende-Simon:

  1. Læs, øv og udvikl dig for din egen skyld. Ikke for andre(s). 

  2. Glem karaktererne: Al den stress og jag efter 12-taller er decideret usundt for dig. Hvem er det, du vil bevise noget for? Husk lige på råd nummer 1, kammerat. 

  3. Rejs så meget, du kan. Det er nu, du har friheden til det. Rejs under opgaveskrivning, læseferier, bachelor og speciale! Af-sti-af-sted med dig, du!

  4. Stop dig selv, når du siger: “Åh, jeg glæder mig sådan til at komme i praktik / til at blive færdig / til at få et rigtigt job.” For du får det aldrig federe, end du har det nu. Carpe diem og alt det der!

  5. Stå tidligt op hver dag. Din krop har ikke brug for 10-11-12 timers søvn. Den har brug for faste rutiner, og 7,5-9 timers søvn er rigeligt.

  6. Vær ikke så bange for, hvad folk tænker om dig. Du er sgu god nok. JO, du er!

  7. Hold fast i at meditere 10-12 minutter om dagen. Du har altid 12 minutter tilovers – hver dag. JO, du har så!

  8. Start nu bare den blog ASAP. Det er en glimrende måde at øve og vise andre (læs: potentielle arbejdsgivere), hvad du dur til.

  9. Du har masser af kvalitet, viden og erfaringer, du kan dele ud af. “Jamen, alt er jo allerede skrevet om i forvejen, buhuuu” – sludr! Nok er der allerede skrevet både blogs og bøger om kommunikation, copywriting, content marketing, employer branding og hvad ved jeg, men ingen har skrevet om det fra dit synspunkt. Med dine meninger, holdninger og vurderinger. Det kan du godt se, ik'?

  10. Konstater mindre, og reflekter og vurder mere. Både når du taler og skriver. "Jeg kan godt li' hermeneutik" – ok, hvorfor? Tving dig selv til at svare på 'hvorfor' til alt.  

  11. Podcast bliver kæmpestort om lidt. Gå bare i gang. 

  12. Fald ikke i den fælde, hvor du tillægger dig en forloren klassisk akademisk måde at skrive på. Og du skal endelig ikke forveksle det at skrive akademisk med at skrive kringlet, indforstået, uforståeligt, langt og prætentiøst. At skrive akademisk er selvfølgelig ikke som at skrive et blogindlæg i talesprog, men mange akademikere ku’ godt lære lidt af blog-genren. Am I right? 

  13. Lad være med udelukkende at købe nye bøger, når du kan købe dem brugt til en fjerdedel af prisen på pensum.dk.

  14. Prøv at se, om du kan sætte penge til side hver måned. Boligmarkedet bliver bestemt ikke bedre. Overvej eventuelt at smide 1.000 kroner efter bitcoins. Ej, fuck it. Bare fortsæt med at leve som om, at i dag er din sidste.

  15. Det sociale på studiet kan ikke undervurderes. Ergo: Opsøg og dyrk det endnu mere.

  16. Tag et semester til udlandet. Om din studiegæld bliver 50.000 kroner større, gør ikke den store forskel på den lange bane.

  17. Se, om du kan presse et ekstra semester med praktik ind. Praktik er noget af det fedeste, og det er dér, du finder ud af, hvad du skal (og ikke skal), efter du har fået kandidatkransekage og semi-dyr cava. 

  18. Tag for eksempel Center for coachings (AAU) gratis coaching-forløb for at få bugt med eksamensangsten. Jo før, jo bedre!

  19. Hvis du vil blive god til noget, så øv dig en lille smule hver dag. Til at skrive? Så skriv lidt hver dag. Læse hurtigere? Så læs lidt hver dag. Redigere video? Så rediger video lidt hver dag.

  20. Tag til så mange af Kommunikation & Sprogs aftenkurser, som du kan. De har i øvrigt gratis sandwich til aftensmad ;)

  21. Hvis pensum på studiet er uinteressant, så køb flere (fag)bøger og onlinekurser med emner, du finder interessante. Lad din interesse guide dig.

  22. Begynd allerede i dag med at bruge OneNote eller EverNote og lav overskuelige opdelinger, så det er nemt at genbesøge. Du vil takke mig/dig for det til eksamen.

  23. Husk, at din projektvejleder er til for at hjælpe dig – ikke for at bedømme dig (det er først meget senere som eksaminator).

  24. Du gør ikke kun dig selv, men også alle dine lige så fortabte medstuderende, en tjeneste ved at stille de såkaldte “dumme spørgsmål”. Mere af det! Det er en god øvelse.

  25. Opstil regler for, at du skal række hånden op og deltage i en diskussion eller bidrage med en vurdering (husk råd #10) til hver forelæsning og holdtime. Det er en god måde at øve sin teori, øve sig i at præsentere og finde ud af, at det faktisk slet ikke er så skræmmende som din reptilhjerne fortæller dig, det er.

  26. Sæt dig på forreste og ikke bagerste række. Nerd 4 life! 

  27. Læs aldrig en tekst fra start til slut. Det er åndsvagt. Gør i stedet sådan her:

#1 Start med konklusion. 

#2 Læs så indledningen. 

#3 Skim hele teksten og modellerne igennem. 

#4 Læs konklusionen igen. 

#5 Er det spændende nok, så læs da hele teksten. 

 
(Sorry, at det råd først kommer til sidst, men det understreger bare min pointe, og nu husker du det garanteret bedre) ;)

Af alt, hvad jeg har lært om mennesker, studier, jobsamtaler, karriere og erhvervsliv, så kommer det hele ned til, hvem du er som person, som menneske. Og ikke hvad der står på dit CV.

Så tillad mig til slut at gå helt i motivational quote-tilstand: Gå efter din drøm, og opfør dig ordentligt. Eller som Don Ø sagde: Du skal være et FÆ. Flittig og ærlig.

Du skal være et FÆ


PS: Ses vi til Young Talks-Seminar: Ny i kommunikationsbranchen? Læs mere, og tilmeld dig nedenfor.

Vil du lære at skrive?
Se eller gense webinaret om copywriting

Se webinaret, hvor vi giver vores bedste fif til, hvordan du bliver bedre til at skrive tekster, der får dine læsere til at klikke.

Se optagelsen af webinaret her

149A6330-0C48-463C-A7A4-8002A64F6D3F